Cursuri scafandri ...

Confederatia Mondiala a Activitatilor Subacvatice (CMAS) a stabilit o serie de standarde ce formeaza structura Sistemului International de Certificate de Scafandru, recunoscut de toate federatiile nationale si organizatiile membre ale Comitetului Tehnic CMAS.

Sistemul International de Certificate de Scafandru a fost introdus pentru a permite scafandrilor pregatiti in conformitate cu standardele C.M.A.S. sa le fie recunoscute calificarile in tari din toata lumea ce sunt membre ale familiei de scafandri CMAS.

Intentia este ca, indiferent de tara/zona unde un scafandru s-a pregatit si/sau a obtinut o calificare, acesta sa poata vizita alte locatii unde va fi acceptat ca un scafandru cu competenta si experienta egala cu cea indicata de calificarea detinuta.

Certificatul International de Scafandru CMAS reprezinta dovada ca posesorul a urmat protocolul de pregatire cerut pentru obtinerea fiecarei certificari. Scafandrul ce poseda un astfel de certificat va fi deasemeni acceptat sa participe la activitati subacvatice in masura permisa de calificarea obtinuta.

Sistemul consta in patru nivele de calificare a scafandrilor si trei nivele de calificare a instructorilor. Pentru acestia, o competenta si experienta crescuta este indicata de un numar mai mare de stele in descriere si emblema.

Scafandru o stea - Un scafandru competent in folosirea sigura si corecta a echipamentului de scufundare intr-o zona adapostita si gata sa castige experienta in ape libere in compania unui scafandru experimentat.

Scafandru doua stele - Un scafandru ce a castigat experienta in ape libere si este considerat gata sa ia parte la scufundari cu un partener cu calificare cel putin egala sau superioara. Scafandrul doua stele poate sa se scufunde cu un scafandru o stea in ape adapostite, putin adanci.

Scafandru trei stele - Un scafandru bine pregatit, experimentat si responsabil, considerat competent sa conduca alti scafandri de orice calificare in scufundari in ape libere.

Scafandru patru stele - Un scafandru de trei stele cu capacitati si cunostinte peste medie, sustinute de o vasta experienta. Va fi competent sa foloseasca scafandri si scufundari pentru a atinge sarcini majore sau obiective de proiect.

Instructor o stea - Un scafandru de trei stele ce cunoaste tehnicile instruirii in scufundare si poseda abilitati instructionale practice. Este calificat sa coordoneze si sa certifice un curs complet pentru scafandru CMAS o stea.

Instructor doua stele - Un instructor o stea experimentat, ce poseda cunostintele, aptitudinile si experienta necesare pentru a preda unui grup de scafandri in sala de curs, piscina si ape libere, si pentru a asista la pregatirea unui instructor o stea. Este calificat sa cooordoneze si sa certifice toate nivelurile de scafandri CMAS si toate nivelurile de instructor scufundator cu tubul.

Instructor trei stele - Un instructor de doua stele cu experienta complexa, capabil de a prelua responsabilitatea conducerii unei scoli de scafandri, de a pregati toate nivelurile de scafandri si instructori, centre, cursuri si probe specializate.

CONDITII DE OBTINERE A CERTIFICATULUI DE SCAFANDRU:

Pentru a obtine un certificat de scafandru, national sau international, doritorii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

  1. trebuie sa fie membri ai ANSPSR
  2. trebuie sa fie cursanti la scoala de scafandri ANSPSR
  3. sa posede un certificat medical valabil care sa ateste capacitatea de a efectua scufundari;
  4. trebuie sa satisfaca toate celelalte conditii de obtinere a certificatelor detaliate mai jos pentru fiecare categorie in parte;
  5. trebuie sa cunoasca Codul International de Semnale Subacvatice CMAS, si Codul International al Scufundarii;
 
Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania
@ 2006 - Toate drepturile sunt rezervate