Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti din Romania, a fost infiintata in 1999, prin asocierea mai multor firme si persoane, toti scafandri avand ca pasiune sau obiect de activitate scafandreria si mediul subacvatic.

Din anul 2001, in urma licitatiei organizate de Primaria judetului Constanta pentru serviciul salvamar, Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti din Romania se ocupa si de serviciul salvamar din statiunea Mamaia.

Ulterior, denumirea s-a transformat in Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania (A.N.S.P.S.R.).

Din 2000 asociatia noastra este membru cu drepturi depline in Confederatia Mondiala a Activitatilor Subacvatice (C.M.A.S.). Cursurile si pregatire scafandrilor de agrement sunt efectuate in conformitate cu standardele si cerintele acestei organizatii, iar certificatele eliberate sunt recunosute in peste 100 de tari din intreaga lume.

Dotarea, gradul de pregatire si rezultatele obtinute de A.N.S.P.S.R. in activitatea de salvare acvatica, in zonele de care raspunde, au facut posibila acceptarea noastra ca membru cu drepturi depline in Federatia Mondiala a Salvamarilor (International Lifesaving Federation – I.L.S.)

A.N.S.P.S.R. face parte din juriul national al programului “Steagul Albastru – Blue Flag” fiind desemnata si de catre ILS Europe sa efectueze evaluarile de risc a plajelor inscrise in acest program la nivel european.

Printre obiectivele Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania se numara: dezvoltarea serviciului salvamar si calificarea salvamarilor dupa standarde internationale; dezvoltarea activitatii de scufundari de agrement si brevetarea internationala a scafandrilor de agrement.

Din 2001 asociatia presteaza serviciul de salvamar. Prin parteneriatul incheiat la initiativa Consiliului Judetean Constanta, raspunde de buna desfasurare a serviciilor de salvare acvatica de pe tot litoralul, de la Navodari la Vama Veche. Nu trebuie uitat efortul Consiliul Judetean Constanta prin care s-au achizitionat echipamente de salvare si prim-ajutor la nivelul celorlalte tari din Uniunea Europeana.

La randul lor cei 14 instructorii internationali au pregatit salvamari pentru toate statiunile de pe litoral, iar in scolile si liceele constantene au fost tinute cursuri de prevenire a accidentelor si salvare de la inec. Toate acestea au avut ca rezultat o scadere considerabila a cazurilor de inec din zonele supravegheate de salvamari. Din 2007 un partener constant in activitatea ANSPSR este Vodafone – Romania, care prin protocolul de colaborare “Parteneriat pentru Viata” a contribuit la optimizarea dotarilor si la cresterea gradului de informare a publicului asupra potentialelor pericole la care se expun atunci cand intra in apa.

In paralel cu activitatea profesionala salvamarii ANSPSR au reprezentat Romania la campionatele mondiale si europene in Germania, Italia, Australia, Tenerife si Egipt, la care au obtinut rezultate din ce in ce mai bune, culminand cu castigarea unei medalii de aur la Campionatul Mondial din Germania in 2008.

Inca de la inceput, A.N.S.P.S.R. s-a confruntat cu un cadru legislativ si norme organizatorice si de dotare invechite. In 2007 prin Hotararea de Guvern nr. 1136 s-au aprobat “Normele metodologice privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de prim ajutor pe plaja”.

Prin aceste norme s-a creat obligativitatea infiintarii serviciilor de salvamar la nivel national in toate zonele unde exista plaje publice amenajate, parcuri acvatice, stranduri, lacuri de agrement, porturi, in Delta Dunarii, etc. A devenit astfel necesara infiintarea unei Scoli de Scafandri si Salvamari Profesionisti care sa satisfaca nevoia din ce in ce mai mare de personal calificat.

 
Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania
@ 2011 - Toate drepturile sunt rezervate